fredag 17 augusti 2018

Succé för leken i Hyttströmmen!

Vi är oerhört nyfikna. I höstas lyfte Rickard och Erik från Sportfiskarnas projektkontor i Nyköping 18 öringar förbi de nedersta vandringshindren till Hyttströmmen uppströms Masugnsdammen. Vi kunde konstatera lek under hösten, men hur blev resultatet?



En stor fördel för öringarna i denna ström är att det nu inte finns någon konkurrens från andra fiskarter och stora mängder mat i form av nattsländelarver, dagsländenymfer och massor av sötvattenmärlor - gammarus. Platsen är med andra ord en veritabel örinfabrik! Det enda som det råder brist på är sten. Botten består av slagg och större block saknas. I år kommer därför Näveåns Vattenvårdsförening att lägga ut sten för ge bättre uppväxtmöjligheter för öringbarnen. Lite bättre lekmateriel på några sträckor skulle inte heller skada. Den nedre delen av Näveån har producerat oerhört bra med öring. Denna sträcka kan bli ännu bättre. Fria vandringsvägar känns nu ännu mer motiverat och förväntningarna på vad Näveån kan göra för havsöringstammen i Bråviken har höjts åtskilliga snäpp!

Rickard Gustafsson och Björn Johansson berättade om faunan i ån.

Under 19 maj hade Sportfiskarna även information om sitt arbete med fiskevård, ungdomsarbete m.m. Elfiske som inventeringsmetod förvisades för allmänheten på den nedre sträckan i Näveån där Näveåns Vattenvårdsförening tillsammans med Sportfiskarna och allmänheten genomfört biotopvård under flera år nu.

Rickard Gustafsson förevisade elfiske.
Bland annat kunde man få se den märkliga och skyddsvärda fisken flodnejonöga som lever och frodas i Näveån. Även för dessa hoppas vi på en fin lek som precis är avklarad nu i maj i år.

Flodnejonögat leker i ån.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar