tisdag 23 september 2014

Biotopvårdsdagen!


När jag kommer ned till Nävekvarns Hamn är aktiviteten i full gång. Unga och gamla i en härlig blandning, alla med med mål i sikte: Att placera ut 30 ton sten i på Näveån – för hand! I början känner vi oss lite villrådiga. Var ska stenarna ligga för att det ska bli så bra som möjligt? Men vår arbetsledare Rickard Gustafsson från Sportfiskarna ger råd:
– Tänk inte för mycket, det brukar bli bäst så. Se bara till att få ut materialet i ån!
På den nedre sträckan placerar vi mest ut lite större sten. här blir det många nya gömställen för de små öringarna. På så sätt konkurrerar de inte ut varandra. Fler får en chans att överleva sin första tid i ån tills det är dags att ge sig ut i Bråviken och bli riktigt stora, starka och blanka. Hårdast av alla jobbar Rickard.
– Man är ju lite sjuk som går igång på sån't här, säger han med ett brett leende och visst smittar han oss – med entusiasm!

Wille Dalhäll – med öringarnas nya stenar.
Vid grillplatsen där det det gamla kraftverket en gång låg blir det verkligen kraftsamling. Murarhinkar lastade med lekgrus langas i kedja mot de nya lekplatserna för de stora havsöringarna som kommer att återvända från havet för att skapa en ny generation under hösten. De samlas redan ute i bråviken. Men först måste det komma rikligt med höstregn. Finns det något bättre än att jobba hårt tillsammans – för livet?

Peter Johansson langar vidare till Johan Dalhäll.
Tack till Sportfiskarna som gjorde detta möjligt. Och tack till alla som ställde upp på kort varsel och jobbade stenhårt, ni som kom från jouren och från nattskiftet för att flytta två lastbilslass med sten. Och Emil som såg till att det fanns grillkorv nog för att vi skulle orka hela dagen. När vi inte orkar längre och alla åkt hem med sina värkande muskler står jag och Melker kvar vid ån. Vi vill inte åka hem. Vi vill stå kvar här tills de första öringarna kommer upp för att börja lekbestyren. Men hur gick de med de små som som stod här ute i tumultet? Jo där tittar en fram ... och en till. De syns tydligt mot de nya ljusa stenarna. Hoppas att de är nöjda.
Kenneth Englund från Norrköping i biceps-pass på Näveå-gymmet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar