onsdag 30 november 2011

Skymning för laxen

Det ser mörkt ut för Östersjölaxen. Det får mig att fundera. Jag hoppas att även Nyköpingsån blir ett bättre lekvatten för havsöringen. Men här finns också möjligheter att skapa ett lekvatten för laxen. Kanske bör man även satsa på den hotade Östersjölaxen i Nyköpingsån? Vi hoppas att det blir ordning på fiskvägarna i Nyköping. Det finns väldigt mycket att vinna.

4 kommentarer:

 1. Kul att läsa om erat engagemang kring Näveån!
  Det finns mycket att arbeta med för att förbättra för såväl havsöringen och laxen i Nyköpingsån. Tyvärr är det ingen som engagerar sig, många är det som gnäller på fisket i Nyköpingsån men ingen är villig att göra något åt saken.
  Själv har jag försök att engagera mig men då man inte får någon respons från nån annan så tröttnar man..
  Trist för Nyköpingsån har potential att bli ett bra havsöringsvatten.

  MVH

  Daniel Andersson

  SvaraRadera
 2. Daniel, vet du om fisk idag överhuvudtaget tar sig upp och förbi fisktrappan vid Storhusqvarn?
  Har också för mig att det fanns en fiskräknare en gång i tiden men hörde rykten om att den ligger undanstuvad i något förråd.

  /Melker

  SvaraRadera
 3. Fisktrappan vid Storhusqvarn är i bruk men den är felbyggd då den sitter vid första dammluckan och det allt som oftast går vatten från turbinen när väl öringen vandrar upp för lek.
  De brukar iof släppa på lite vatten då och då från första luckan på sensommar/höst så lite fisk kan nog hitta upp vidare i ån, däremot är det stopp sen uppe vid Fors där laxtrappan har ruttnat sönder..
  Det stämmer att fiskräknaren inte används längre. Jäkligt trist att den bara ligger och samlar damm.

  SvaraRadera
 4. Låter som Vattenfall rider på någon gammal vattendom som tillåter minimal t flöde genom dammluckorna till förmån för turbinintaget.

  Nyköpingsån skulle nog kunna bli ett delikat vatten, men jävlar vilket jobb med tanke på alla intressenter och att det dessutom finns kraftverksintressen....då blir det jobbigt att få fason på eländet tror jag.

  SvaraRadera